Co je zlato?

Obsah

Co je zlato?

Co je zlato?

Zlato (chemická značka Au, latinsky Aurum) je chemicky odolný, velmi dobře tepelně i elektricky vodivý, ale poměrně měkký drahý kov žluté barvy. Již od dávnověku byl používán pro výrobu dekorativních předmětů a šperků a jako platidlo.

Kde obchoduje zlato v Londýně?

Zlato je obchodováno na celém světě, hlavní a důležitou roli pro cenu zlata hraje tzv. Londýnský fix, který se vyhlašuje dvakrát denně ve dnech, kdy se obchoduje a to AM (dopolední v 10:30) a PM (odpolední v 15:00). Obchodníci se zlatými slitky a mincemi uskutečňují své obchody za spotovou cenu zlata plus tzv. prémium což je přirážka k ceně.

Co se týče ceny zlata?

Cena zlata po přepočtení na jednotku hmotnosti klesá s rostoucí hmotností, jelikož náklady na výrobu, zpracování, pojištění, přepravu, marže atd. jsou vyšší u nižších hmotností, tzn. je zde vyšší prémium. Investiční zlaté slitky jsou osvobozeny od daně z přidané hodnoty.

Co je karátové zlato?

986/1000 (22 a 2/3 – karátové zlato): jedná se především o tzv. dukátové zlato k výrobě mincí Historie zlata je dlouhá tisíce let, zlato zde bylo dříve než první lidé a první civilizace, které tento kov mohl uchvátit a který začali využívat.

Související příspěvky: