Kolik draslíku potřebujeme denně?

Obsah

Kolik draslíku potřebujeme denně?

Kolik draslíku potřebujeme denně?

Kolik draslíku denně potřebujeme 1 Děti do 3 let 3000 mg denně 2 Ve věku 4–8 let 3800 mg denně 3 Ve věku 9–13 let 4500 mg denně 4 Starší 14 let 4700 mg denně 5 Kojící ženy 5100 mg denně More ...

Jaký je obsah draslíku v potravinách?

Draslík významně ovlivňuje činnost svalů, zejména srdce a podílí se na využití sacharidů a na syntéze proteinů. V běžných potravinách se draslík vyskytuje v dostatečném množství. Potraviny s nejvyšším obsahem draslíku jsou např. hovězí játra, hovězí maso, fazole, banány, špenát, hrozny a ořechy.

Jak se projevuje nedostatek draslíku?

Nedostatek draslíku (hypokalémie) nastává obvykle při pooperačních stavech, při dlouhodobém podávání infuzí bez draslíku a v případech stravy s omezeným přísunem bílkovin. Hlavní příznaky nedostatku draslíku jsou svalové křeče, srdeční arytmie a pokles funkce ledvin.

Kde se draslík vyskytuje v potravinách?

V běžných potravinách se draslík vyskytuje v dostatečném množství. Potraviny s nejvyšším obsahem draslíku jsou např. hovězí játra, hovězí maso, fazole, banány, špenát, hrozny a ořechy. Mezi potraviny obsahující draslík ve velmi vysokém množství patří černý čaj a káva.

Související příspěvky: