Co je feminismus?

Obsah

Co je feminismus?

Co je feminismus?

Co je tedy feminismus? Jedná se o lidskoprávní hnutí, které usiluje o rovnost mezi pohlavími. Usiluje o rovnost společenskou, ekonomickou i politickou. Zastánci feminismu říkají, že pro výkon daného povolání jsou směrodatné vaše schopnosti, nikoliv gender. Feminismus ale netvrdí, že ženy a muži jsou stejní.

Jak se používá slovo feministka?

Máme rok 2019 a slovo „feministka“ nabylo poněkud pejorativního významu. Často se používá jako urážka. Přitom lidé často tvrdí třeba to, že si za znásilnění může žena sama. Feministické hnutí trvá už přes sto let. Během této doby se změnilo hodně.

Kdo jsou odpůrci feminismu?

Odpůrci (a odpůrkyně) feminismu čas od času vyrazí do boje proti současným snahám o rovnost žen a mužů. Emotivním tónem opakují stále stejné polopravdy a mýty a snaží se tak vyvolat dojem, že Evropou (a možná i celým světem) obchází strašidlo „genderového feminismu“.

Snahou feminismu není vymazat rozdíly mezi muži a ženami?

Snahou feminismu (nebo možná přesněji feministického mainstreamu či genderových studií) není vymazat biologické rozdíly mezi muži a ženami, ale bojovat proti redukování konkrétních osob pouze na jejich pohlaví. Protože přesně tohle způsobují genderové stereotypy.

Související příspěvky: