Co je glutamin?

Obsah

Co je glutamin?

Co je glutamin?

Co je glutamin? Glutamin je aminokyselina, tedy látka, která v organizmu plní řadu funkcí. Asi nejdůležitější funkci aminokyselin je to, že jsou základními stavebními kameny pro bílkoviny. Všechny orgány v těle jsou tvořeny bílkovinami a tyto látky mají i řadu dalších funkcí.

K čemu slouží l-glutamin?

L-glutamin slouží také jako sekundární zdroj paliva pro buněčné energie a pomáhá vytvářet další důležité sloučeniny, včetně glukózy a purinů (stavební kameny DNA). Předpokládá se, že jeho doplněním přirozené tělesné zásoby L-glutamin, mnoho z těchto biologických funkcí může být zvýšena.

Kde se l-glutamin vyrábí?

Vyrábí se hlavně ve svalech, L-glutamin hraje klíčovou roli v mnoha biologických procesech, včetně syntézy bílkovin, regulaci ledvin a imunitní funkce, a na údržbu a opravy střevní tkáně. (Jeho protějšek, D-glutamin, se zdají být méně důsledku lidského funkce).

Kde se nachází glutamin ve všech potravinách?

Vzhledem k tomu, že glutamin je nezbytnou součástí bílkovin, najdeme ho do určité míry prakticky ve všech potravinách. Pokud chcete zvýšit příjem glutaminu, stačí, když do vašeho jídelníčku zařadíte dostatek bílkovin. Shrnutí: Glutamin se nachází prakticky ve všech potravinách, ale jeho množství se značně liší.

Související příspěvky: