Jak se prosazovaly hymny v Evropě?

Obsah

Jak se prosazovaly hymny v Evropě?

Jak se prosazovaly hymny v Evropě?

Od konce 18. století se v Evropě začaly prosazovat moderní hymny. Postupně z nich zmizel náboženský obsah, přestávaly oslavovat Boha či panovníka, který vládl z Boží moci, ale nejčastěji vyzdvihovaly příslušný národ či zem. Na konci roku 1834 zazněla ve Stavovském divadle při premiéře hry Fidlovačka poprvé píseň „Kde domov můj.“

Proč byla hymna Českou národní hymnou?

českou národní hymnou, a bylo proto přirozené, že po vzniku Československa v roce 1918 byla vybrána za státní hymnu nové republiky. Ministerstvo obrany tehdy vydalo nařízení, podle nějž bylo třeba hrát vždy spolu s českou hymnou také slovenskou hymnu „Nad Tatrou se blýská“.

Kdo je autorem státní hymny?

Autorem textu naší státní hymny je spisovatel a dramatik Josef Kajetán Tyl. Text se mu opravdu povedl. Dokázal v něm vyjádřit bohatou krásu naší přírody. Když zavřeme oči, můžeme si ji hezky představit. Tento údaj nám oznamuje, jakým tempem, tedy jak rychle a energicky, máme skladbu zpívat či hrát.

Jak byly obě hymny prohlášeny?

V roce 1930 byly obě hymny prohlášeny za nedílnou součást jediné československé hymny. V roce 1990 byla první sloka písně „Kde domov můj“ zákonem ustanovena státní hymnou České republiky, což potvrdil zákon o státních symbolech ze 17. prosince 1992.

Související příspěvky: