Jak zvýšit tepovou frekvenci při cvičení?

Obsah

Jak zvýšit tepovou frekvenci při cvičení?

Jak zvýšit tepovou frekvenci při cvičení?

Tepová frekvence se při cvičení a fyzické zátěži zvyšuje. Při cvičení je důležité nezatěžovat srdce nadměrně. Nicméně protože při fyzické námaze tělo potřebuje více kyslíku a živin, musí se během cvičení tepová frekvence zvýšit.

Jaká je maximální tepová frekvence při zátěži?

Pokud je vám tedy například 45, je vaše maximální tepová frekvence při zátěži 220 – 45, což se rovná 175 tepům za minutu. Protože organizmus každého z nás reaguje na zátěž jiným způsobem, jsou cílové hodnoty tepové frekvence uváděny v poměrně širokém rozmezí.

Jaká je maximální tepová frekvence pro spalování tuků?

Vzoreček pro výpočet maximální tepové frekvence (MTF) podle váhy: MTF (ženy) = 210 – 1/2 vašeho věku – 5 % vaší váhy; MTF (muži) = 210 – 1/2 vašeho věku – 5 % vaší váhy + 4; tepová frekvence pro spalování tuků = 60 % až 80 % z MTF (nejlépe 70 % z MTF).

Co je normální tepová frekvence?

I když normální tepová frekvence není zárukou, že jste zcela zdrávi, je užitečným srovnávacím parametrem pro diagnostiku řady různých onemocnění. Tepová frekvence je hodnota, která vyjadřuje počet srdečních tepů (tedy počet stažení a uvolnění srdce) za minutu. Po 10 roce věku by klidová tepová frekvence měla být mezi 60 až 100 tepy za minutu.

Související příspěvky: