Co jsou velikonoční symboly?

Obsah

Co jsou velikonoční symboly?

Co jsou velikonoční symboly?

Dalším z velikonočních symbolů je vajíčko, symbol nového života, neboť samo zárodek života obsahuje. V mnoha kulturách je vejce symbolem plodnosti, života a vzkříšení. V souvislostí s lidovou tradicí vznikl zvyk tato vejce malovat. Důvodem pojídání vajec o Velikonocích byla zřejmě i skutečnost, že vejce se nesměla jíst v postní době.

Co jsou Velikonoce velikonoční svátek?

Velikonoce Velikonoce Mistr Třeboňského oltáře: Zmrtvýchvstání ... Mistr Třeboňského oltáře: Zmrtvýchvstání ... Jiný název Pascha Slavený pohyblivý svátek Druh křesťanský 2 more rows ...

Proč se zapaluje velikonoční svíce?

Od tohoto ohně se pak zapaluje velikonoční svíce (paškál). Ta je v mnoha kulturách chápána jako znamení života. Takto zapálená svíce se v průběhu velikonoční bohoslužby noří do křestní vody, je ozdobena znamením kříže a symboly Α a Ω, tj. začátku a konce věků, jimiž je Kristus.

Kdy je velikonoční svíce paškál?

Někdy se i v češtině používá latinské Pascha, které přes řečtinu pochází z hebrejského pesach, názvu židovského svátku, na který Velikonoce navazují. Z tohoto slova je také odvozen název velikonoční svíce paškál.

Související příspěvky: