Jaké je pojetí rychlostních schopností?

Obsah

Jaké je pojetí rychlostních schopností?

Jaké je pojetí rychlostních schopností?

V pozdějším pojetí již rychlostních schopností bylo využíváno především prostřednictvím sportovních disciplín. Od královské atletiky po kolektivní sporty, všude je patrná touha po rychlosti lva pronásledujícího svou kořist. Pokud chce sportovec být úspěšný, tak musí znát, jaké faktory jsou klíčové pro jeho výkon.

Kde je touha po rychlosti lva?

Od královské atletiky po kolektivní sporty, všude je patrná touha po rychlosti lva pronásledujícího svou kořist. Pokud chce sportovec být úspěšný, tak musí znát, jaké faktory jsou klíčové pro jeho výkon. Vždyť ve fotbale, hokeji nebo basketbalu jsou rozdílovými hráči často ti, kteří mají nejrychlejších prvních pár metrů pohybu.

Co je lepší pro rozvoj rychlostních schopností?

Například Sláma (2017) ve své diplomové práci zkoumal, jestli bude lepší pro rozvoj rychlostních schopností koncentrický, nebo excentrický trénink. Potvrdil svou hypotézu, že excentrický (brzdící metoda) trénink vede k lepšímu ovlivnění rychlostních schopností.

Jak trénovat rychlost?

Jak trénovat rychlost správně? Jak se jistě dokážeme dovtípit, tak neexistuje pouze univerzální rychlost, ale dále se dělí na různé druhy. Rychlostí reakční rozumíme časový úsek, kdy reagujeme na nějaký podnět. Dále máme akcelerační rychlost, tedy schopnost dosáhnout rychlosti Supermana v co nejkratším čase.

Související příspěvky: