Co se počítá v konečném důchodu?

Obsah

Co se počítá v konečném důchodu?

Co se počítá v konečném důchodu?

NE — Doba, kdy jste pracoval v jiných zemích, se do konečného důchodu také započítává. Všechna období se „nahromadí" (sečtou) a výše vašeho důchodu z Irska se vypočítá poměrným dílem. Stejné pravidlo se použije ve všech příslušných zemích.

Co mám dělat, pokud se věk odchodu do důchodu liší?

Co mám dělat, pokud se věk odchodu do důchodu v zemích, kde jsem pracoval, liší? V jedné zemi můžete mít nárok na důchod třeba už v 60 letech, ale v jiné zemi musíte čekat až do 67. V takovém případě se musíte předem informovat ve všech zemích, kde jste pracoval. Musíte zjistit, co se stane, pokud změníte datum, odkdy začnete pobírat důchod.

Co jsou předpisy týkající se důchodů pro vdovce a sirotky?

ANO — Předpisy týkající se důchodů pro vdovy, vdovce či sirotky jsou zpravidla stejné jako předpisy týkající se invalidních a starobních důchodů. Pozůstalostní důchod se musí vyplácet bez ohledu na to, ve které zemi EU pozůstalí žijí.

Kdy dostanete důchod v Česku?

NE — V Česku nedostanete jeden důchod, jehož výše by odpovídala všem letům, která jste odpracovala v jednotlivých zemích EU. Důchod budete dostávat zvlášť z každé země, kde jste pracovala alespoň rok. Konečná výše vašeho důchodu se vypočítá na základě příspěvků placených v každé zemi.

Související příspěvky: