Jak regulovat tepovou frekvenci srdce?

Obsah

Jak regulovat tepovou frekvenci srdce?

Jak regulovat tepovou frekvenci srdce?

Činnost srdce je velmi pečlivě regulována, zejména z centrální nervové soustavy, ale také hormonálně. Pokud například máte strach nebo jste překvapeni, dochází automaticky k uvolnění adrenalinu, což je hormon, který zvyšuje tepovou frekvenci. Zrychlením tepu se zvýší množství kyslíkuve svalech, což vám umožní utéct před hrozícím nebezpečím.

Co je normální tepová frekvence?

I když normální tepová frekvence není zárukou, že jste zcela zdrávi, je užitečným srovnávacím parametrem pro diagnostiku řady různých onemocnění. Tepová frekvence je hodnota, která vyjadřuje počet srdečních tepů (tedy počet stažení a uvolnění srdce) za minutu. Po 10 roce věku by klidová tepová frekvence měla být mezi 60 až 100 tepy za minutu.

Jaká je maximální tepová frekvence při zátěži?

Pokud je vám tedy například 45, je vaše maximální tepová frekvence při zátěži 220 – 45, což se rovná 175 tepům za minutu. Protože organizmus každého z nás reaguje na zátěž jiným způsobem, jsou cílové hodnoty tepové frekvence uváděny v poměrně širokém rozmezí.

Proč je maximální tepová frekvence stejná?

Zatímco v případě mladých lidí obvykle platí, že maximální tepová frekvence je v průměru stejná u sportovců i nesportovců, později platí, že pravidelná vytrvalostní zátěž může o něco zpomalit nevyhnutelný pokles tepové frekvence s věkem.

Související příspěvky: