Co je rozdíl mezi fotosyntézou a dýcháním?

Obsah

Co je rozdíl mezi fotosyntézou a dýcháním?

Co je rozdíl mezi fotosyntézou a dýcháním?

Hlavní rozdíl mezi fotosyntézou a dýcháním je to, že se jedná o inverzní procesy. Během fotosyntézy vstupují do těla oxid uhličitý a voda, na rozdíl od dýchání, kde se tyto sloučeniny uvolňují. Dýchání je komplexní proces, který zahrnuje absorpci kyslíku, přeměnu komplexních látek na oxid uhličitý a vodu a uvolňování energie.

Co je fotosyntéza?

Fotosyntéza (z řeckého fós, fótos – „světlo“ a synthesis – „shrnutí“, „skládání“) nebo také fotosyntetická asimilace je složitý biochemický proces, při kterém se mění přijatá energie světelného záření na energii chemických vazeb.

Jak probíhá fotosyntéza?

Fotosyntéza. Dýchání. probíhá jen v buňkách s fotosynteticky aktivními barvivy. probíhá ve všech živých rostlinných buňkách. nezbytnou podmínkou je světlo. probíhá na světle i ve tmě. CO2 a H2O vstupují do reakcí. CO2 a H2O se uvolňují. kyslík se uvolňuje.

Jaké jsou vnější činitele fotosyntézy?

Mezi vnější činitele patří: 1 Světlo – fotosyntézu ovlivňuje spektrálním složením, které se mění s výškou Slunce a intenzitou záření. Rostoucí... 2 Koncentrace CO2 – v ovzduší asi 0,03 % (není optimální, rostliny potřebují více), závislost rychlosti fotosyntézy na... 3 Teplota – výrazně ovlivňuje fotosyntézu, u našich rostlin je optimum asi 15–25 °C, při teplotách nad 30 °C... More ...

Související příspěvky: