Co je teplota varu TV?

Obsah

Co je teplota varu TV?

Co je teplota varu TV?

Teplota, při které kapalina mění v celém svém objemu své skupenství na plynné, se nazývá teplotou varu tv a jde o jednu ze základních fyzikálních charakteristik kapalin. Jestliže je kapalina zahřívána, přestane se po dosažení teploty varu její teplota dále zvyšovat a veškeré dodávané teplo je využíváno na skupenskou přeměnu.

Co je teplota varu v kapalinách?

Vypařování kapaliny v celém jejím objemu označujeme jako var. Teplota varu je obecně závislá na tlaku okolního vzduchu – graf na obrázku 1 ukazuje tuto závislost pro vodu. Data byla pro potřeby grafu převzata z webu The Engineering ToolBox.

Jak velká je spotřeba vody v Česku?

Celková spotřeba vody v ČR je 57 tisíc litrů vody na osobu za rok. Roční spotřeba vody pouze v českých domácnostech (tedy bez průmyslu a zemědělství) činí 32,5 tisíc litrů na osobu, to jest přes 89 litrů denně. Cena vody se v česku liší podle okresu - pohybuje se mezi 45-160 Kč.

Jak hodnotit teplotu vody za vysoké tlaky?

Matematicky lze ale samozřejmě dopočítat hodnoty teploty varu i pro teploty vyšší – například úloha Teplota varu vody za vysokého tlaku ukazuje takový výpočet při tlaku 400 kPa. × Původní zdroj: Kácovský, P. (2016).

Související příspěvky: