Kdo je primárním prvkem průtokoměru?

Obsah

Kdo je primárním prvkem průtokoměru?

Kdo je primárním prvkem průtokoměru?

Většina průmyslových průtokoměrů je založena právě na měření rozdílu tlaku před a za primárním prvkem průtokoměru. Základní skupinou těchto průtokoměrů jsou škrticí orgány (viz obr. 1), mezi které patří clona, dýza, Venturiho trubice, atd.

Jaké jsou průtokoměry pro přímé měření?

Pro přímé měření existují dvě základní metody - průtokoměry založené na Coriolisově principu a tepelné hmotnostní průtokoměry. Nepřímo lze hmotnostní průtok vypočíst z objemového průtoku a ze známé hodnoty hustoty proudící tekutiny r: Je to objem nebo hmotnost tekutiny prošlé určitým místem potrubí za určitou dobu.

Co je objemový průtok v potrubí o známém průřezu?

Objemovým průtokem Qv označujeme objem tekutiny, který projde potrubím za jednotku času (například m 3 .s -1 ). Pro zjištění objemového průtoku se využívá měření pomocí rozdílů tlaků nebo výpočet z rychlosti proudění tekutiny v potrubí o známém průřezu.

Jak se měří průtok tekutin?

Článek nabízí popis různých metod měření průtoku tekutin. U jednotlivých metod jsou vyjmenovány používané typy průtokoměrů, jejich princip, možnost použití, jejich výhody a nevýhody, které mohou při měření průtoku nastat. V přehledové tabulce je uvedena i přesnost a základní parametry průtokoměrů.

Související příspěvky: