Co se týče vlhkosti v dřevě?

Obsah

Co se týče vlhkosti v dřevě?

Co se týče vlhkosti v dřevě?

Obecně se doporučuje, že dřevo určené pro kvalitní spalování by nemělo mít více než 20 % vlhkosti (pokud je v textu uvedena jako jednotka %, jedná se o procenta hmotnostní). Čím menší je podíl vody ve dřevě, tím větší množství energie se při spalování uvolní do vytápěného prostoru, popř. topného systému.

Jaký je měřič vlhkosti?

Váš měřič vlhkosti Testo (nazýván také jako termohygrometr, příp. hygrometr) měří vzdušnou vlhkost a vlhkost materiálu jistě, rychle a precizně.

Jak se stanovuje vlhkost dřevařská?

Vlhkost dřevařská se stanovuje jako poměr množství vody ve vzorku k hmotnosti suchého vzorku dřeva. Vlhkost energetická se stanoví jako poměr množství vody ve vzorku k hmotnosti vlhkého vzorku. Čerstvě pokácený strom může být z poloviny tvořen vodou (záleží na druhu dřeva a období pokácení).

Jaké jsou metody stanovení vlhkosti dřeva?

Domácí postup stanovení vlhkosti dřeva 1 2.1. Příprava. Kusové dřevo nasekáme na třísky přibližně ve tvaru hranolu o tloušťce cca 1 cm tak, aby byly kratší než... 2 2.2. Vážení a vložení třísek do mikrovlnné trouby. Na kuchyňskou váhu dáme prázdný otočný talíř z mikrovlnné trouby a... 3 2.3. Sušení vlhkého vzorku dřeva. Zapneme mikrovlnnou troubu, kterou nastavíme na maximální... More ...

Související příspěvky: