Jaký je objemový index HDP v Evropské unii?

Obsah

Jaký je objemový index HDP v Evropské unii?

Jaký je objemový index HDP v Evropské unii?

Pro srovnání výkonnosti ekonomik členských zemí Evropské unie se používá objemový index HDP (EU28=100) na obyvatele ve standardu kupní síly (PPS). PPS je uměle vytvořená jednotka, která eliminuje rozdíly v cenových hladinách mezi zeměmi. Pokud je index vyšší než 100, tak je HDP na obyvatele v PPS nad průměrem EU28 a naopak.

Co je HDP?

HDP je základním měřítkem celkové hospodářské produkce v zemi, je to tržní hodnota všech finálních výrobků a služeb uvnitř země během roku. HDP lze měřit více způsoby se stejným výsledkem. Výdajová metoda: HDP = soukromá spotřeba + hrubé investice + vládní výdaje + (vývoz - dovoz)

Kdo je nejvyšším nominálním HDP na světě?

Desítku zemí s nejvyšším nominálním HDP tvoří USA, Čína, Japonsko, Německo, Francie, Brazílie, Velká Británie, Itálie, Indie a Rusko. Nominální HDP USA a Číny přitom tvoří třetinu celého světa a druhou třetinu tvoří HDP ostatních zemí v první desítce.

Jaké jsou reálné změny HDP v České republice?

Uvedené metody jsou aplikovány na data Českého statistického úřadu týkající se reálného HDP v České republice v letech 1999-2016. Tempo růstu produktu můžeme vyjádřit jako absolutní změnu ΔHDPt nebo relativní změnu g v procentech. Na následujícím grafu jsou meziroční změny HDP v České republice v procentech.

Související příspěvky: