Jaké jsou příčiny slzení očí?

Obsah

Jaké jsou příčiny slzení očí?

Jaké jsou příčiny slzení očí?

Slzení očí postihuje osoby bez rozdílu věku, ale nejčastěji se vyskytuje u dětí mladších 1 roku a u osob starších 60 let. Může postihnout jedno nebo obě oči současně. Naštěstí lze většinou slzení očí poměrně dobře a účinně léčit.

Jak léčit nadměrné slzení očí?

Léčba nadměrného slzení očí spočívá v léčbě základního onemocnění, které tento problém vyvolalo. Při zánětech se užívají antibiotika, při syndromu suchého oka se do očí kapou například umělé slzy a při stenóze odvodných slzných cest je někdy nutné tento problém odstranit operací.

Kdy se nadměrné slzení očí upraví?

U novorozenců se nadměrné slzení očí často samo upraví během několika týdnů po porodu, kdy ještě dochází k dokončení vývoje odvodných slzných cest. Dětem někdy teče z očí hustší hlenovitý výtok, který může odvodné slzné cesty ucpat.

Co jsou hlavní příčiny nadměrného slzení očí?

V zásadě existují dvě hlavní příčiny nadměrného slzení očí, a to ucpání nebo stenóza (zúžení) odvodných slzných cest a nadměrná produkce slz. Někteří novorozenci se rodí s nedostatečně vyvinutými odvodnými slznými cestami a mají několik prvních týdnů po narození „vodnaté oči“, než se jim tyto cesty dovyvinou.

Související příspěvky: