Jak se do ketózy dostává organismus?

Obsah

Jak se do ketózy dostává organismus?

Jak se do ketózy dostává organismus?

Do ketózy se organismus dostává, pokud přijímá velmi málo sacharidů z potravy (pod 50 g za den), tedy méně než jednu desetinu obvyklého příjmu. Po 24 hodinách dochází k vyčerpání veškerých zásob sacharidů v organismu a začínají se naplno využívat jiné zdroje energie - tzv. ketolátky.

Co jsou ketony?

Ketony jsou drobné molekuly, které vznikají při štěpení zásob tělesného tuku a slouží jako náhradní zdroj energie pro mozek, svaly a další tkáně našeho těla. Ketony působí jako náhradní „palivo“ namísto sacharidů.

Jaké jsou vlastnosti ketogenní diety?

V takovém případě „přehodí výhybky“ a čerpá energii získávanou z postupně se uvolňujících zásobních tuků. Typickým příkladem ketózy organismu, kterou si vůbec neuvědomujeme, je např. ranní probuzení po nočním spánku. Cílem ketogenní diety je uvést tělo do stavu “ketózy” a udržet ho v ní.

Co znamená slovo "keto"?

Slovo "keto" má původ v termínu "ketony". Ketony jsou drobné molekuly, které vznikají při štěpení zásob tělesného tuku a slouží jako náhradní zdroj energie pro mozek, svaly a další tkáně našeho těla. Ketony působí jako náhradní „palivo“ namísto sacharidů.

Související příspěvky: