Jak sledovat stav stolice?

Obsah

Jak sledovat stav stolice?

Jak sledovat stav stolice?

Důležité je sledovat spíše dlouhodobý stav než dočasné abnormality, které trvají jeden nebo dva dny. Dlouhodobý stav stolice, který trvá týden nebo déle, může o vašem zdraví vypovědět hodně. V následujících řádcích se můžete naučit rozlišovat, co jednotlivé typy stolice znamenají.

Jak vypadat dokonalá stolice?

Dlouhodobý stav stolice, který trvá týden nebo déle, může o vašem zdraví vypovědět hodně. V následujících řádcích se můžete naučit rozlišovat, co jednotlivé typy stolice znamenají. Ještě předtím, než se pustíme do rozboru špatné stolice, je třeba si vysvětlit, jak má vypadat dokonalá stolice.

Co znamená zelená stolice?

Zelená stolice často naznačuje, že potrava prošla střevem rychleji než je normální (tj. zvýšená doba tranzitu střevem, viz trávicí těžkosti), dříve než se mohla změnit ze zelené na hnědou. Průjem zrychlí tranzit potravy střevem.

Proč je černá stolice v pořádku?

Stejně jako černá stolice, není ani červená nebo načervenalá stolice v pořádku. Může to znamenat krvácení v dolním střevním traktu nebo v tlustém střevě či konečníku. Způsobit to mohou nezhoubné nádory, rakovina, zánět tlustého střeva, polypy v tlustém střevě, divertikulární choroba a dokonce i hemeroidy.

Související příspěvky: