Co dodává cukrová kukuřice?

Obsah

Co dodává cukrová kukuřice?

Co dodává cukrová kukuřice?

Cukrová kukuřice dodává 86 kcal/100 g, tedy o něco více než brambory (79 kcal/100 g), ale mnohem méně než rýže (360 kcal/100 g). Kukuřice je bohatá na mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny, především na kyselinu linolovou. Lisuje se z ní velice výživný olej, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Co obsahuje kukuřice?

Kukuřice obsahuje velké množství vitaminu B1, ale je chudá na vitamin C. Dále obsahuje niacin, který ale tělo využije jen tehdy, zapojí-li se do trávicího procesu zásadité látky. Kukuřice nabízí hodně draslíku, fosforu, hořčíku a železa, ale velmi málo vápníku.

Jak uvařit kukuřici?

Rychlou variantou přípravy je kukuřici uvařit. Vložíte kukuřici do vroucí osolené vody, přičemž poměr by měl být asi 5 litrů vroucí vody na 1 lžíci soli. Celá kukuřice musí být ponořená. Průběžně kukuřici kontrolujte a případně vodu dolévejte.

Proč je kukuřičná kaše stravitelná?

Kukuřičná kaše je lehce stravitelná. Kukuřice neobsahuje gluten, protein, který se nachází v jiných obilninách a který způsobuje u mnoha dětí nesnášenlivost. Mexické (kukuřičné placky) tortilly je dobré kombinovat s fazolí a jinými luštěninami, které doplní lysin a vápník, jež v kukuřici chybějí.

Související příspěvky: