Proč jsou rostliny zdrojem obživy?

Obsah

Proč jsou rostliny zdrojem obživy?

Proč jsou rostliny zdrojem obživy?

Rostliny jsou zdrojem obživy nejen pro lidskou populaci, ale již na počátku své evoluce byly zdrojem výživy pro další organizmy – mikroorganizmy, jako jsou např. houby a bakterie.

Co se děje v rostlině?

Řada adaptací se děje na úrovni transkripce genů. Rostlina disponuje četnými obrannými mechanizmy, které se různým způsobem překrývají: konstitutivní – předem vytvořené jako fyzické bariéry (kutikula, buněčná stěna) a různé antimikrobiální látky, pokud jsou přítomné i bez působení stresového faktoru,

Proč se rostliny nazývají patogenní?

Takové organizmy se nazývají patogenní, napadená rostlina je hostitel. Ne všechny organizmy jsou pro určitý druh patogenní; nepatogenní organizmus nenapadá rostliny určitého druhu. Reakce rostlin na napadení patogenem jsou velice rozmanité a odolnost rostlin může mít různé příčiny.

Jaké jsou reakce rostlin na napadení patogenem?

Reakce rostlin na napadení patogenem jsou velice rozmanité a odolnost rostlin může mít různé příčiny. V procesu kontaktu parazita s hostitelem a v procesu vytváření parazitického vztahu lze nalézt obecné rysy: První etapa je kontakt – interakce patogena s hostitelem.

Související příspěvky: