Co jsou mikrovlny?

Obsah

Co jsou mikrovlny?

Co jsou mikrovlny?

Mikrovlny jsou elektromagnetické vlny o frekvencích 300 MHz až 300 GHz a odpovídající vlnové délce od 1 metru po 1 milimetr. Jsou svým chováním velmi podobné viditelnému světlu.

Jaké jsou vlastnosti mikrovln?

3 Vlastnosti mikrovln V našem projektu jsme zkoumali chování mikrovln v prostoru. Především jsme se soustředili na jejich šíření, polarizaci a moderní využití v praxi. Použité vybavení K našim experimentům jsme použili Gunnův oscilátor, který vysílá vertikálně polarizované vlnění o stálé frekvenci 9,4 GHz.

Proč jsou mikrovlny ohřáté?

Mikrovlny hlavně ohřívají molekuly vody, ale působí i na tuky, oleje a sacharidy, jenom v menší míře než na vodu. A protože se mikrovlny šíří po celém jídle, jsou potraviny z mikrovlnné trouby ohřáté rovnoměrněji než u ostatních způsobů přípravy jídla, jako je například smažení nebo pečení.

Jaké jsou mikrovlny k ohřevu potravin?

Dva roky po té demonstroval existenci mikrovln Heinrich Hertz na své aparatuře, která detekovala a produkovala mikrovlny ve spektru velmi krátkých vln (řádově 30 – 300 MHz). Využití mikrovln k ohřevu potravin poprvé použil Percy Spenser, když se mu při výrobě magnetronu pro radar firmě Raytheon roztavila v kapse čokoláda.

Související příspěvky: