Co potřebujete vědět o kompostu?

Obsah

Co potřebujete vědět o kompostu?

Co potřebujete vědět o kompostu?

Nejen dobře vyzrálý kompost, ale především zdravá biohmota vám přinese bohatou úrodu. O kompost je totiž nutné pečovat i na jaře. Kompost není jen hromada biologického odpadu, ale živá hmota, která potřebuje péči nejen při jeho zakládání, ale i na jaře.

Co se týče kompostérů?

Do kompostérů se s úspěchem používají i takzvané startéry, které zvyšují činnost bakterií, a tím se teplota uvnitř kompostu zvyšuje. Ulehlý, mokrý kompost: Při nedostatku kyslíku probíhá v kompostu anaerobní rozkladný proces, při kterém vznikají různé zapáchající látky.

Jak se kompost pomalu rozkládá?

Kompost se pomalu rozkládá: Zimní měsíce, a zvlášť velké mrazy, zastavily rozkladný proces. Pokud kompost nezraje podle očekávání, pomůže jednak převrstvení, které zvýší aktivitu bakterií, teplotu, a tím urychlí rozklad.

Proč je kompost příliš vlhký?

Jako každý živý organismus potřebují mikroorganismy v kompostu přiměřené množství vody. Při jejím nedostatku zastavují ihned svou činnost a kompost přestává zrát. V opačném případě, je-li kompost příliš vlhký, dochází v důsledku nedostatku vzduchu k nežádoucím hnilobným procesům . Správnou vlhkost určíme pomocí orientační zkoušky.

Související příspěvky: