Kde žili Vikingové?

Obsah

Kde žili Vikingové?

Kde žili Vikingové?

Původně žili Vikingové mírumilovně podél skandinávského pobřeží na území dnešního Dánska, Norska a Švédska. Ale netrvalo dlouho a vypluli na svých štíhlých lodích terorizovat Evropu. Jejich dějiny začaly kolem roku 793 našeho letopočtu, kdy se dračí lodě Vikingů objevily znenadání u Britských ostrovů.

Kdo jsou Vikingové?

Vikingové (název ze staroseverštiny nejistého původu, přídavné jméno je vikinský nebo vikingský) byli skandinávští mořeplavci, kteří se v 8. – 11. století vydávali na loupeživé výpravy do jižní a západní Evropy. Pro konsolidující se evropské státy tehdy představovali hrozivé nebezpečí.

Kde se zakládali švédští vikingové?

V průběhu staletí zakládali a dobývali tito švédští Vikingové na území dnešního Ruska stále více měst. Téměř vždy se jednalo o důležitá obchodní centra jako například Staraja Ladoga, Novgorod nebo Kyjev. Dobyvatelům ze severu se říkalo Rusové. Rus se jmenuje také první ruský stát.

Kde jsou eposy Vikingů?

Sami Vikingové nic nezapsali a všechny eposy včetně slavné Eddy byly zaznamenány až v pozdějších staletích. Známé je sídlo bohů Valhalla, kde vládli nejvyšší bůh Odin a jeho syn Thor. Ve Valhalle žijí vyvolení až do konce světa. Ve dne měří své síly v soubojích a večer pojídají u Odinova stolu maso a pijí medovinu.

Související příspěvky: