Které potraviny obsahují jód?

Obsah

Které potraviny obsahují jód?

Které potraviny obsahují jód?

Význam jódu ve stravě 1 Které potraviny obsahují jód a kolik. Určité množství jódu obsahuje většina potravin, některé jsou na něj bohatší, jiné... 2 Jodizovaná sůl . Se solí je třeba také dávat si pozor na různé polotovary a potraviny v plechovce, které většinou bývají... 3 Kolik jódu vlastně potřebujeme. Doporučená denní dávka jódu v České republice je 150 mikrogramů denně. More ...

Co se týče nedostatku jódu?

Kvůli nedostatku jódu tak tělo netvoří dostatek hormonů štítné žlázy, což vede k tomu, že přeměňuje méně kalorií na energii. Pokud svaly nemají dostatečnou zásobu energie, fungují hůře a člověk se cítí slabý. Dalším příznakem nedostatku jódu může být únava. Příčinou je opět zpomalení metabolizmu a nedostatek energetických zdrojů.

Proč je nedostatek jódu důležitý?

Dostatek jódu je kriticky důležitý hlavně v prenatálním a raném vývoji, kdy na něm závisí správný tělesný růst a vývoj mozku. Pokud dojde k nedostatku v tomto období, není možné to později “dohnat” a dítě může nést doživotní následky.

Proč je nedostatek jódu nedostatečný?

Nedostatek jódu totiž způsobuje nedostatečnou produkci hormonů štítné žlázy, které jsou nutné pro správné spalování kalorií, což vede ke zpomalení metabolizmu a přibírání na váze (tělo nedokáže dostatečně rychle a správně zpracovat přijatou potravu a přeměnit jí na energii a ukládá si tak nezpracované kalorie ve formě tuku do zásoby).

Související příspěvky: