Kdo je nejlepším zdrojem vitamínu D?

Obsah

Kdo je nejlepším zdrojem vitamínu D?

Kdo je nejlepším zdrojem vitamínu D?

Krevety patří mezi nejoblíbenější plody moře. Na rozdíl od většiny mořských plodů, jsou ústřice nejen velmi bohatým zdrojem vitamínu D, ale současně obsahují i velmi málo tuků. V jedné 100 g porci ústřic najdeme 152 IU vitamínu D, což je 38% denní doporučené dávky ( 19 ).

Jak zvýšit dávku vitamínu D v potravě?

Toto množství bychom měli přijímat v potravě. Řada zdravotnických organizací dokonce doporučuje zvýšit denní doporučenou dávku vitamínu D až na 600 IU ( 3 ). Jestliže navíc žijete v místech, kde nemáme dostatek slunečního záření (což platí i pro Českou republiku), měli byste se snažit zvýšit denní dávku vitamínu D z potravy až na 1000 IU ( 4 ).

Jaké jsou známky předávkování vitamínu D?

Toxicita a známky předávkování u vitamínu D: Nepřirozená žízeň, svědění kůže, zvracení, průjem, zvýšené močení, ukládání vápenných solí do cévních stěn v játrech, ledvinách, plicích a žaludku. Toxicitu u dospělých mohou vyvolat dávky vyšší než 20 000 I. U. denně po delší dobu.

Kolik vitaminu D potřebujeme?

Kolik vitaminu D potřebujeme? Mezinárodně stanovená hranice pro vitamin D se nachází na úrovni 600 IU na den pro dospělé do 70 let. Lidé ve věku 71 let a výše by měli přijmout 800 IU. Některé studie doporučují ještě vyšší množství, ale nadmíra vitaminu D je škodlivá. Maximální horní hranice je stanovena na 4000 ...

Související příspěvky: