Jak jsou transakce zaznamenávány do platební bilance?

Obsah

Jak jsou transakce zaznamenávány do platební bilance?

Jak jsou transakce zaznamenávány do platební bilance?

Transakce jsou do platební bilance zaznamenávány na principu podvojného účetnictví. To znamená, že každá transakce je do platební bilanci zanesena dvakrát. Jednou jako kreditní položka a podruhé jako debetní položka. Účetně je platební bilance vždy vyrovnaná, tj. suma aktiv je rovna sumě pasiv. Součet sald za jednotlivé účty je vždy roven nule.

Co je platební bilance?

Transakce se zaznamenávají prostřednictvím platební bilance, která je spojovacím můstkem mezi domácí ekonomikou a okolním světem. Slouží jako makroekonomický ukazatel zahraničního obchodu, k vyjádření finanční pozice země vůči zahraničním obchodních partnerům, zachycuje změny devizových rezerv a vliv na devizový kurz atd.

Proč se v platební bilanci zaznamenávají toky devizového kurzu?

Protože se v platební bilance zaznamenávají toky související s devizovou poptávkou a nabídkou, má vývoj platební bilance vliv na vývoj devizového kurzu národní ekonomiky. Struktura platební bilance se skládá z 5 částí respektive souhrnných účtů - běžný účet, kapitálový účet, finanční účet, statistická diskrepance a změna devizových rezerv. 1.

Související příspěvky: