Jaký je poločas fosforu v rostlině?

Obsah

Jaký je poločas fosforu v rostlině?

Jaký je poločas fosforu v rostlině?

Poločas ATP je 2-20 sec., P esterů 30 sec., P-lipidů 1-5 hod.. V celé rostlině se fosfor vymění podle některých autorů za 3 dny. Pro transport fosforu z kořenů do nadzemních částí rostlin se organické formy defosforylují hydrolytickými fosfatázami, které uvolňují Pi z organických vazeb.

Kde se fosfor vyskytuje v rostlinách?

V rostlinách se fosfor vyskytuje ve formě anorganického nebo organického pyrofosfátu: Polyfosfáty jsou polymerizované soli typu pyrofosfátu, které vznikají z ortofosfátu odštěpením vody a představují rezervní fosfát nacházející se ve vakuolách. Jejich výhodou je, že se mohou štěpit anorganickými pyrofosfatázami a přitom uvolňují energii.

Co je bílý fosfor?

Bílý fosfor (CAS 12185-10-3) Bílý fosfor je tvořen z molekul P 4, které jsou příčinou jeho vysoké reaktivity. Je to měkká látka nažloutlé barvy (někdy se proto označuje jako žlutý fosfor), kterou lze krájet nožem; je značně jedovatý a na vzduchu samovznětlivý.

Jak se projevuje nedostatek fosforu?

Nedostatek fosforu se obvykle projevuje na kyselých, jílovitých a vápenatých půdách, na půdách chudých a vymývaných dešti. Dočasnou nedostupnost může způsobit chladné počasí a sucho.

Související příspěvky: