Jak se odstraňuje hniloba jablek?

Obsah

Jak se odstraňuje hniloba jablek?

Jak se odstraňuje hniloba jablek?

Při včasném odstranění napadených jablek se zabrání šíření nákazy, bohužel se nedá choroba objevit včas, protože vzniká i na nepatrných mikroskopických poraněních slupky. Modrá hniloba – objevuje se na plodech až ke konci skladovacího období.

Jak uložit jablka do sklepa?

Jablka ovšem nemusíte jen uložit do sklepa! Zkuste si nasušit křížaly (mlsat je místo slaných brambůrků bude mnohem zdravější), nakrouhat jablka do sklenic a zavařit (na štrúdl budou při ruce), uvařte si z nich kompot (dětem chutná i jako malá svačina) a hlavně nezapomeňte sníst alespoň jedno čerstvé jablko denně pro zdraví.

Kde najdete jablka do sklizně?

Je to snadné: najdete je po obvodu koruny, zatímco jablka uvnitř mají do sklizně ještě tak týden dva čas. Nejvhodnější k jejich trhání jsou rána či podvečery (v tu dobu je nižší teplota). Začněte u spodních větví a berte jen takové plody, které vám samy „skočí do dlaně“ – stopka jablka jde lehce oddělit od plodonoše.

Jak vznikají kruhové skvrny na slupce jablka?

Při deštích proniká do zeslabených částí jablečné slupky a tam zůstává do pozdějšího období skladování. Na slupce jablka vznikají hnědé kruhové skvrny, plody moučnatí a hořknou. Kruhová hniloba postupuje rychle, nákaza se přenáší dotykem napadených plodů se zdravými.

Související příspěvky: