Co je rovník?

Obsah

Co je rovník?

Co je rovník?

Rovník. Myšlená čára kolem „pupku“ naší planety je pro někoho dovolenkovým snem, pro jiného místem podivných rituálů a pro dalšího snůškou senzací, polopravd a mýtů. Pravá podstata nulté rovnoběžky však všechny zkazky a legendy daleko převyšuje. O rovníku se učíme už od dětství.

Kde leží rovník na rovníku?

Dva státy světa mají rovník ve svém názvu, jen jeden z nich však na rovníku skutečně leží. Africkou Rovníkovou Guineu totiž nultá rovnoběžka míjí o pouhých dvě stě kilometrů. Druhá z obou zemí odvozuje svůj název od latinského výrazu pro rovník a leží v Jižní Americe. Rovníková poloha je v Ekvádoru atrakcí číslo jedna.

Jak se učíme o rovníku?

O rovníku se učíme už od dětství. Pokud bychom se chtěli dívat na rovník z geopolitického hlediska, bylo by možná přiléhavější říkat mu nerovník. Na své trase kolem Země prochází čtrnácti státy, žádný z nich však nepatří mezi ty, kterým říkáme rozvinuté. Některé z nich, jako třeba Somálsko, naopak vévodí žebříčku těch nejchudších.

Co je rovník z výšky?

Přesto rovník jako gigantický náhrdelník, na kterém jsou navlečené smaragdové drahokamy porostlé bujnou tropickou vegetací, spojuje neskutečnou řadu zajímavostí. Dokument Rovník z výšky sledujte každou středu ve 20.00 na Prima ZOOM.

Související příspěvky: