Jaký je termín prořezávání listnatých stromů?

Obsah

Jaký je termín prořezávání listnatých stromů?

Jaký je termín prořezávání listnatých stromů?

S výjimkou peckovin (meruňky, švestky atd.), které se prořezávají v létě po sklizni, ale obecně platí, že pro výchovný, prosvětlovací i omlazovací řez je ideální konec února a začátek března. Každým říznutím totiž strom vlastně zraňujeme,“ vysvětluje. „Na podzim se listnaté stromy ukládají k zimnímu spánku a rány by se nemusely dobře vyhojit.

Proč jsme požádali o radu ovocných stromů?

O radu jsme proto požádali odborníka Jiřího Kakušku z Květinářské a zahrádkářské poradny Odra v Praze Bohnicích. „Prořez ovocných stromů je tak trochu alchymie,“ říká Jiří Kakuška. „Každý druh vyžaduje trochu něco jiného.

Jaké jsou Kořeny ovocných stromů?

Kořeny ovocných stromů Kořeny velké většiny ovocných stromů, zejména na slaběji rostoucích podnožích v současné době u nás pěstovaných, se rozkládají z větší části v hloubce od 5—35 cm (při černém úhoru). Ojedinělé kořeny, které ‚jdou hlouběji, slouží spíše upevnění stromu v půdě než jeho výživě.

Jak vyřezat ovocné stromy?

„Můžete vyřezat hlavně u starších stromů suché větve a ty, které zasáhla tzv. rakovina. A nezapomeňte ovocné stromy ochránit před mravenci a housenkami. Nejnebezpečnější jsou píďalky podzimní a vlnatky krvavé. Spolehlivou ochranou jsou lepové pásy, které upevníte na kmeny stromů,“ radí Jiří Kauška.

Související příspěvky: