Co se děje v elektronovém obalu?

Obsah

Co se děje v elektronovém obalu?

Co se děje v elektronovém obalu?

Elektrony, obsažené ve valenční sféře elektronového obalu, se účastní chemických vazeb a jejich energie rozhoduje o tom, jak snadné bude vytvořit z atomu ion. Pro chemika je proto velice důležité pochopit, jak je elektronový obal vystavěn a co všechno lze z jeho struktury vyčíst.

Co je elektron v atomovém jádru?

Elektron je subatomární částice se záporným elektrickým nábojem.Elektrony tvoří obal atomu kolem atomového jádra.Elektrony jsou nositeli náboje při vedení elektrického proudu v kovech, polovodičích (majoritní v typu N) a v elektrických výbojích v plynech i ve vakuu (např. katodové záření).Také radioaktivní záření beta (β –) je tvořeno elektrony.

Co je chování elektronu v elektronovém obalu?

Chování elektronu v elektronovém obalu popisuje tzv. Schrödingerova rovnice, kterou lze v nejjednodušším tvaru zapsat takto: Schrödingerovu rovnici lze přesně vyřešit pouze pro atom vodíku, při řešení jakéhokoliv složitějšího systému je nutno přijmout různá zjednodušení a aproximace.

Co je elektron?

Elektron (e −) Elektron (e −) Orbitaly atomů vodíku, znázornění amplit ... Orbitaly atomů vodíku, znázornění amplit ... Obecné vlastnosti Obecné vlastnosti Klasifikace Elementární částice Fermiony Leptony Generace první 11 more rows ...

Související příspěvky: