Jaké jsou typy svazků cévních ve stonku?

Obsah

Jaké jsou typy svazků cévních ve stonku?

Jaké jsou typy svazků cévních ve stonku?

Ve stoncích rostlin se vyskytuje několik typů svazků cévních. Jsou to především kolaterální, dále bikolaterální a oba typy koncentrických svazků cévních. Obrázek: Schéma cévních svazků ve stonku, L = lýková část, D = dřevní část.

Jaké jsou svazky primárních stonků?

Svazky cévní primárních stonků jsou většinou kolaterální otevřené. U rostlin některých čeledí jsou bikolaterální. V obou případech jsou svazky cévní uspořádány v jednom kruhu (viz obrázek výše). Mezi svazky cévními jsou pruhy parenchymatického pletiva - dřeňové paprsky, které vybíhají ze dřeně uprostřed stonku.

Co je kukuřice?

Kukuřice – na pevné nervy, vitalitu a krásu. Kukuřice obsahuje mangan, biotin a minerální látky. Zdroj energie a vlákniny. Kukuřice je pro všechny věkové kategorie.

Jak se začali pěstovat kukuřice?

S pěstováním kukuřice začali Aztékové, Mayové a Inkové před 5 600 lety. V roce 1930 se začali využívat první hybridy, které umožňují lepší využití kukuřice pro jednotlivé technologie. V současné době je rozšířená po celé Zemi. Setkat se s ní můžeme od 40° jižní šířky až po 56° severní šířky. Patří do čeledi lipnicovitých ( Poaceae ).

Související příspěvky: