Jaké jsou planety a jejich měsíce?

Obsah

Jaké jsou planety a jejich měsíce?

Jaké jsou planety a jejich měsíce?

Planety a jejich měsíce Od roku 2006 rozlišujeme pouze 8 planet: Merkur, Venuše, Země, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun. O tom, že Pluto (objevené roku 1930) již nebude nadále považováno za planetu, rozhodl Astronomický kongres v Praze v roce 2006. Planety dělíme do dvou skupin:

Co je země země?

Země Země Pohled na Zemi, modrou planetu. Snímek p ... Pohled na Zemi, modrou planetu. Snímek p ... Symbol planety Elementy dráhy ( Ekvinokcium J2000,0) Elementy dráhy ( Ekvinokcium J2000,0) Velká poloosa 149 597 887 km 1,000 000 11 AU 38 more rows ...

Jaký je poloměr Země?

Poloměr Země je skoro 6,5 tisíce kilometrů, z čehož plyne relativně malá křivost povrchu. Zakřivení způsobená geologickou aktivitou jsou mnohem výraznější než zakřivení vzniklá v důsledku kulatosti. Proto se lidé ve starověku domnívali, že Země je celkově plochá.

Jaká je kulatost Země?

Kulatost Země (stejně jako jiných planet, Slunce i Měsíce) je dána vlastnostmi gravitační síly, která působí centrálně kolem těžiště a má sférickou symetrii. Tvar dokonalé koule je však narušen. Lepším přiblížením skutečnosti je rotační elipsoid s malou excentricitou.

Související příspěvky: