Jak se zbavit fosforu z ledvin?

Obsah

Jak se zbavit fosforu z ledvin?

Jak se zbavit fosforu z ledvin?

Fosfor: Špatně fungující ledviny nedokážou tělo zbavit nadbytečného fosforu, který se nachází v řadě potravin. Vysoká hladina fosforu v krvi je zdraví škodlivá, takže pacientům s nemocnými ledvinami lékaři doporučují omezit denní příjem fosforu na 800–1 000 mg ( 13, 14 ).

Co je onemocnění ledvin?

Onemocnění ledvin je jedním z nejsmrtelnějších tichých zabijáků. Lidé často nevědí, že mají problém, dokud se jejich stav nestane kritickým, proto není radno ledvinové onemocnění podceňovat. Ledviny jsou dva orgány ve tvaru fazolí, umístěné v zadní části břišní dutiny, po obou stranách páteře, těsně nad pasem.

Jak se stravovat s onemocněním ledvin?

Pokud trpíte onemocněním ledvin zeptejte se na správnou dietu vašeho lékaře. Ten vám vybere vhodný způsob stravování podle vašich konkrétních potřeb a stavu. Většina lidí s chorobami ledvin v pokročilém stádiu musí dodržovat přísnou dietu, jejímž cílem je snížit množství odpadních látek v krvi. Této dietě se obvykle říká ledvinová dieta.

Proč dochází k poškození ledvin?

K poškození ledvin může dojít z mnoha důvodů ( 2 ). Nejzávažnějšími rizikovými faktory pro onemocnění ledvin jsou diabetes (cukrovka) a vysoký krevní tlak (hypertenze), ale riziko onemocnění ledvin zvyšují i další faktory, jako jsou kouření, obezita, pohlaví, věk nebo dědičnost ( 3 ).

Související příspěvky: