Jaká je rovnováha vody a ledu?

Obsah

Jaká je rovnováha vody a ledu?

Jaká je rovnováha vody a ledu?

V termodynamické rovnováze bude tedy soustava složená z vody a ledu na teplotě tání t t = 0 °C, přičemž ze 2 kilogramů ledu roztaje část o hmotnosti m r = 1,25 kg.

Co se týče ledové vody?

Ledová voda je velký zloděj vaší energie, takže vás vyčerpá a zanechá vyšťavenou. Spousta lidí pije studenou vodu jako životabudič, protože nižší teploty mají rychlý povzbuzující efekt, ale ve skutečnosti vaše tělo musí vydat navíc určitou energii, aby vodu ohřálo – a tak vás vlastně vyčerpá.

Jak vznikne směs vody a ledu na teplotu tání?

V tomto případě vznikne směs vody a ledu o teplotě 0 °C. Množství ledu, které roztaje závisí na rozdílu tepla dodaného a spotřebovaného na ohřátí ledu na teplotu tání. Poslední možností je, že teplo dodané vodou při ochlazení nebude stačit ani k ohřátí ledu na teplotu tání.

Proč je pití ledové vody lepší než 37°C?

Pití ledové vody posílá chlad přímo podél páteře a míchy do tělní dutiny. Vaše tělo bude zběsile pracovat na tom, aby vodu ohřálo, ale mezitím nervová soustava zpomalí srdeční tep jako preventivní opatření proti poklesu teploty. Naše tělo moc neumí využít vodu chladnější než 37°C.

Související příspěvky: