Co se týče vodovodních baterií?

Obsah

Co se týče vodovodních baterií?

Co se týče vodovodních baterií?

Pro celou oblast vodovodních baterií je vydána řada evropských norem a ty jsou zapracovány do české normalizace jako normy ČSN EN. Doposud žádná z nich není tzv. harmonizovaná se stavební směrnicí (Construction Product Directive 89/106), což v praxi znamená, že baterie spadají pod národní legislativu.

Jaká je zdravotní nezávadnost vodovodní baterie?

Z hlediska zdravotní nezávadnosti musí vodovodní baterie splnit požadavky Vyhlášky č. 409/2005 (Výrobky pro styk s pitnou vodou). Zde je legislativa zcela postavena na národní úrovni a její splnění by mělo být striktně vyžadováno. Při zkoušení to znamená ověření především materiálové báze kovového těla baterie.

Co je vizuální kontrola baterie v obchodě?

Už první vizuální kontrola v obchodě může napovědět kupujícímu, protože baterie splňující požadavky těchto norem musí být trvale a nesmazatelně značeny na tělese názvem výrobce (respektive jeho identifikační značkou - logem), akustickou skupinou a třídou průtoku.

Kdy si prohlédnete baterie doma?

Když si doma prohlédnete instalované baterie, budete možná překvapení marností svého hledání. Jinak platí značení modrou značkou pro studenou a červenou pro horkou vodu s tím, že povinně studená je nastavována vpravo, horká vlevo. Dalším důležitým parametrem jsou rozměry těla baterie, výtokové trubice a připojovací a montážní rozměry.

Související příspěvky: