Jaké jsou silové účinky permanentních magnetů?

Obsah

Jaké jsou silové účinky permanentních magnetů?

Jaké jsou silové účinky permanentních magnetů?

Permanentní magnety mohou mít nejrůznější tvary. Silové účinky se projevují nejvíce na tzv. pólech magnetu- označovaných jako Severnía Jižní(anglicky North a South). Rozpůlenímtyčového magnetu vzniknou dva nové magnety s novými póly. Spojenímvíce magnetů vznikne nový magnet se dvěma póly, přičemž silové účinkyjednotlivých magnetů se sčítají.

Jak vzniká magnetické pole v okolí závitu?

Průchodem proudu vodičem vzniká magnetické pole, jehož magnetické indukční čáry mají tvar soustředných kružnic, které jsou orientovány dle pravidla pravé ruky. Pravidlo pravé ruky Magnetické pole v okolí závitu

Jak se uchycené magnety ustálí?

Volně uchycené magnety (magnetické střelky kompasů) se ustálí tak, že jejich severní pólsměřuje k severu zeměkoule(kde se nachází její jižní magnetický pól). Dva magnetyna sebe silově působí tak, že souhlasné póly se odpuzujía opačné póly se přitahují.

Jaké je intenzita magnetického napětí siločáry?

Magnetické napětíse rozloží po celé délce siločáry, přičemž intenzita magnetického pole v určitém konkrétním místě je pak dána velikostí magnetického napětí na jednotku délky siločáry. Čím je siločára delší, tím menšíbude intenzitaa také menší silové působení.

Související příspěvky: