Co se týče čtyřdobého motoru?

Obsah

Co se týče čtyřdobého motoru?

Co se týče čtyřdobého motoru?

V moderních vozech se používá elektronického vstřikování paliva a kontroly chodu motoru. Ve čtyřdobém motoru se na výkonu podílí každý válec jen čtvrtinu doby. Proto má řada motorů čtyři válce.

Jaký je výkon čtyřdobého motoru?

Ve čtyřdobém motoru se na výkonu podílí každý válec jen čtvrtinu doby. Proto má řada motorů čtyři válce. Jeden z nich je vždy v pracovní fázi, takže se klikový hřídel plynule otáčí. Použití více válců vede k překrývání pracovních fází jednotlivých válců a k plynulejšímu otáčení hřídele.

Co je čtyřdobý zážehový motor?

Čtyřdobý zážehový motor je nejdůležitějším typem spalovacího motoru. Pracovní látkou je směs benzinových par se vzduchem. Činnost motoru lze rozdělit na čtyři doby: Při sání se v pracovním prostoru nemění tlak, sací ventil je otevřen, píst ve válci motoru se pohybuje dolů a pracovní prostor je plněn pracovní látkou.

Jak se posune klikový hřídel dolů?

Při sání ( 1) se posune otáčející se klikový hřídel dolů, čímž se nasaje dovnitř válce nad pohyblivý píst vysoce hořlavá směs paliva a vzduchu otevřeným sacím ventilem. V době komprese ( 2) se sací ventil uzavře, píst stoupá vzhůru a směs paliva a vzduchu se stačuje až na jednu osminu svého původního objemu.

Související příspěvky: