Co je ropucha obecná?

Obsah

Co je ropucha obecná?

Co je ropucha obecná?

Ropucha obecná ( Bufo bufo ). Samec dosahuje délky 9 cm, samice až 12 cm. Zbarvení je velmi variabilní, závisí na pohlaví, věku a fázi životního cyklu. Obývá různé typy prostředí - lidská sídla, zemědělskou krajinu i světlejší lesy. Aktivní je vesměs v noci; pouze v době páření a někdy za deště také ve dne.

Proč je ropucha jedovatá?

To, že je ropucha jedovatá, ví z pohádek každé malé dítě. Ale jak moc, to neví ani leckterý dospělý. Ropucha je právě pro svou jedovatost častým živočišným atributem pohádkových čarodějnic. Co všechno mohou způsobit bufotoxiny, jedovaté látky, které produkuje kůže běžné české ropuchy?

Jaká je barva ropuch?

Svrchní strana je u ropuch často různě zbarvená – šedá, tmavošedá, světle hnědá, olivově zelená, nažloutlá či červenohnědá. Toto základní zbarvení je často doplněno tmavými skvrnami či černým, bělavým nebo načervenalým vzorováním různého typu. Na břiše je ropucha špinavě bílá, světle červenohnědá nebo šedám, často má na břiše i tmavé skvrny.

Co je ropucha zelená?

ropucha zelená (Bufotes viridis) – zbarvení ropuchy zelené je často výrazně „maskáčové“ - tmavě zelené skvrny na světlém podkladě, bez středového hřbetního proužku. Na rozdíl od ropuchy obecné jsou její parotidní žlázy umístěny při pohledu shora navzájem rovnoběžně.

Související příspěvky: