Jaké jsou projevy celiakie?

Obsah

Jaké jsou projevy celiakie?

Jaké jsou projevy celiakie?

Další možné projevy celiakie: 1 osteoporóza (řídnutí kostí) 2 zvýšená kazivost zubů 3 afty 4 bolesti kloubů 5 svalové křeče 6 porucha růstu vlasů 7 ekzém připomínající pásový opar 8 deprese a úzkost 9 pozdější nástup menstruace u žen

Co se děje s celiakií?

Pokud však organismus trpí celiakií, příjem lepku vyvolá reakci imunitního systému, která je namířena proti vlastnímu organismu, a dojde ke vzniku střevního zánětu (podráždění či otok) a následně dalších změn a dlouhotrvajícího poškození.

Proč vzniká celiakie?

Protože příčina celiakie není jednoznačně známa, předpokládá se multifaktoriální původ onemocnění, což znamená, že k jeho vzniku mohou přispívat jak faktory genetické (určité variability ve struktuře genů), tak vlivy vnějšího prostředí. Pro osoby, které netrpí nesnášenlivostí lepku, je strava s jeho obsahem neškodná.

Co se řadí mezi celiakie?

Celiakie se řadí mezi autoimunitní onemocnění (imunitní reakce je namířena proti vlastnímu organismu), během imunitní reakce dochází k poškození zdravých buněk v těle. Poškozeny mohou být jak buňky gastrointestinálního traktu, tak i jiných tělních systémů.

Související příspěvky: