Co se projevuje při kousnutí klíštěte?

Obsah

Co se projevuje při kousnutí klíštěte?

Co se projevuje při kousnutí klíštěte?

Ze začátku je onemocnění provázeno typickými příznaky chřipky a nachlazení. Nejčastěji jde o únavu, bolesti kloubů a hlavy, malátnost. Přibližně u poloviny nakažených se v místě kousnutí klíštěte objeví typická boreliová skvrna. Tomuto fleku se odborně říká erythema migrans.

Jak odstranit klíště z přírody?

Nejdůležitější zásadou je odstranit klíště co nejdříve, což znamená i co nejdříve ho najít. Pravidelná pečlivá prohlídka celého těla po návratu z přírody, či jen zahrady, by měla být samozřejmostí.

Proč jsou klíšťata nepříjemní?

Klíšťata jsou nepříjemní paraziti, jejichž kousnutí může být člověku velmi nebezpečné. Proto, pokud se klíště dostane na vaši pokožku, je důležité ho správně a hlavně rychle odstranit. Nepodceňujte záděry. Mohou vás dostat až k chirurgovi Klíšťata se nacházejí především v lesích, na loukách, ale i v městských parcích.

Kde se nacházejí klíšťata?

Klíšťata se nacházejí především v lesích, na loukách, ale i v městských parcích. Dávno neplatí mýtus, že je najdete ve stromech. Nejvíce jich žije v trávě a na keřích do výšky jednoho metru. Vylézají, když se teplota vyšplhá nad 7 stupňů a v přírodě jsou od dubna až do listopadu. Aktivní jsou právě v tomto období.

Související příspěvky: