Kdo byl voják první světové války?

Obsah

Kdo byl voják první světové války?

Kdo byl voják první světové války?

O první světové válce a českých a československých vojácích existují mýty. Jeden z nich je, že většina z našich vojáků byla v zásadní opozici, což vrcholilo jejich účastí v legiích. Druhý mýtus je, že se zbývající chovali jako dobrý voják Josef Švejk.

Jaká byla druhá světová válka?

Druhá světová válka byl globální vojenský konflikt v letech 1939–1945, jehož se zúčastnila většina států světa. Tento konflikt se stal s více než 62 miliony obětí na životech dosud největším a nejvíce zničujícím válečným střetnutím v dějinách lidstva .

Kdo se projde po pomnících z první světové války?

Ale každý, kdo se projde i dnes po českých městech a vesnicích, uvidí dlouhé seznamy padlých na pomnících z první světové války. Dokumentuje to, že tato válka vtrhla do obcí těmi mrtvými daleko krutěji než druhá světová válka.

Kdo byl úsilím našich vojáků v první světové válce?

Pohled na válečné úsilí našich vojáků na bojištích první světové války byl dlouho zaměřen pouze na ty, kteří se rozhodli bojovat v legiích za samostatné Československo. Velká část našich bojových úspěchů, hrdinských činů, ale i obětí v uniformách rakousko-uherské armády tak zůstávala pozapomenuta.

Související příspěvky: