Jak se kapalina chovat do nádoby?

Obsah

Jak se kapalina chovat do nádoby?

Jak se kapalina chovat do nádoby?

Nalijeme-li kapalinu do nádoby, může se kapalina chovat dvojím způsobem: 1. u stěny vytvoří dutý povrch (voda ve skle, líh ve skle, rtuť v měděné nádobě, …) - kapalina smáčí stěny nádoby (viz obr. 600 a)

Co je ideální kapalina?

Ideální (dokonalá) kapalina má na rozdíl od skutečné kapaliny tyto vlastnosti: je dokonale tekutá, nestlačitelná a bez vnitřního tření. matematický popis jejího chování je poměrně jednoduchý a používá se k modelovému zkoumání mechanických vlastností kapalin.

Jak vzniká povrchové napětí kapaliny?

Tato výslednice vzniká díky zakřivenému povrchu kapaliny a působí na kolmý průmět povrchu kapaliny o obsahu S (tímto kolmým průmětem je vždy kruh). Lze tedy dále psát: , kde je povrchové napětí kapaliny.

Co jsou vlastnosti kapalin?

Vlastnosti kapalin 1 kapalná tělesa nemají svůj tvar, ale jejich tvar odpovídá tvaru nádoby 2 kapalná tělesa mají vlastní objem 3 kapalná tělesa mají volný povrch označovaný obvykle jako hladina 4 kapaliny tvoří kapky (díky přitažlivým silám mezi částicemi) 5 kapaliny jsou těžko stlačitelné 6 vodičem elektrického proudu ve vodivých kapalinách jsou ionty (neplatí pro kapalné kovy) More ...

Související příspěvky: