Kde jsou posvátné místa hinduismu?

Obsah

Kde jsou posvátné místa hinduismu?

Kde jsou posvátné místa hinduismu?

Mniši žijí v ašramech (,,klášterech“). Sedm posvátných měst hinduismu jsou Avanti (dnešní Ujjaini), Ajódhja, Dvaraka, Gaja, Mathura, Kanchi (Conje¬everam), Kashi (Benares). Posvátnými místy jsou také řeky (Ganga, Jamuna atd.), stejně jako poho¬ří Himálaje.

Co je hinduismus?

Hinduismus je tzv. tradiční náboženství a nemá zakladatele. Vznikl někdy kdesi v šerém dávnověku, od té doby je předáván v dané komunitě jako tradice. Hinduismus tedy nemá žádného zakladatele – na rozdíl od křesťanství, které má Ježíše, nebo od islámu, který má Mohameda, apod.

Co jsou posvátné texty hinduismu?

1 Posvátné texty. Hinduismus nemá ani zakladatele, ani kánon stálého posvátného Písma. To obsahuje shruti (soubor... 2 Obřady a instituce. Obřady, modlitby a obětiny jsou jádrem hinduistického vyznáni. Každý měsíc je zasvěcen nějakému... 3 Hinduističtí bohové. Je tvůrcem světa, vševědoucí. Na vyobrazení má 4 hlavy, na důkaz toho, že vidí všude a všechno. More ...

Kdo je zakladatelem hinduismu?

Hinduismus nemá ani zakladatele, ani kánon stálého posvátného Písma. To obsahuje shruti (soubor zjevených textů) a smriti (texty tradice). K první skupině patří Védy („Vědění“), soubor Písma, sepsaný v severozápadní Indii od roku 1500 př. n. l., jež obsahují: Rigvédu – vědění (véda) v podobě zpěvů (rig)

Související příspěvky: