Jaký je vývoj dítěte 0-6 let?

Obsah

Jaký je vývoj dítěte 0-6 let?

Jaký je vývoj dítěte 0-6 let?

Psychomotorický vývoj dítěte 0-6 let 1 Období dětského věku. Neintenzivnější je vývoj v prvním roce života, v dalších letech se zpomaluje a k poslednímu,... 2 Dovednosti dítěte v jednotlivých obdobích. Duševní vývoj dítěte začíná v prvním roce rozvojem vyšších nervových... 3 Hodnocení vývoje dítěte. Tento přehled je pouze orientační, protože každé dítě žije v jiném... More ...

Co je potřeba v dětském věku?

V dětském věku má velký význam také potřeba pohybu, činnosti a změny, zejména u dětí se živým temperamentem. Není to sice v pravém slova smyslu potřeba čistě psychická, řadíme ji spíše mezi potřeby biologické, ale má velký psychosociální dosah - zejména u dětí se živým temperamentem a u dětí instabilních.

Co se děje v našem vývoji?

Každý z nás je ve svém vývoji (evoluci) determinován biologicky (zejména dědičností a zráním) a sociálně (učením, výchovou a komunikací v určitém prostředí) a také sebevýchovou a autoregulací. Socializace a sociální učení je přitom celoživotní (biodromální) proces.

Proč se koncentrace věd o výchově přenáší z dítěte na rodinné prostředí?

V současné době se koncentrace pozornosti odborníků věd o výchově přenáší z dítěte také na jeho rodinné a širší společenské prostředí. Nemůžeme dobře znát dítě, aniž bychom poznali jeho rodinu a podnětnost rodinného prostředí pro rozvoj osobnosti dítěte.

Související příspěvky: