Jaké jsou zdroje kofeinu?

Obsah

Jaké jsou zdroje kofeinu?

Jaké jsou zdroje kofeinu?

Nejběžnější zdroje kofeinu jsou káva, čaj, a menší množství obsahuje i kakao. Méně známé zdroje kofeinu jsou např. yerba maté a guarana, které jsou někdy užívány při přípravě čajů a energetických nápojů. Dvě přezdívky pro kofein jsou matein a guaranin, které jsou odvezené ze jmen rostlin, ve kterých se nacházejí.

Jaký je doporučený příjem kofeinu pro dospělého člověka?

Člověk, který denně pije kafe, bude pravděpodobně cítit menší negativní účinky po vypití energetického nápoje než člověk, který kafe nepije (Sankararaman et al. 2018; Campbell et al. 2013). Maximální doporučený denní příjem kofeinu pro zdravého dospělého člověka s hmotností 70 kg je 400 mg. Jde zhruba o 4–5 šálků kávy.

Co je kofein v energeťáku?

Jak jsme si již řekli, 100 ml energeťáku obsahuje kolem 30–70 mg kofeinu. Určitě ho nekombinujte s kávou. V průběhu krátké chvíle, kdy si dáte plechovku nápoje a pak popíjíte kafe, byste mohli přijmout i 300 mg kofeinu. Pokud jste navíc zvyklí na několik káv denně, byl by to opravdu vysoký denní příjem kofeinu.

Jak je kofein obsažený v mateřském mléku?

Při kojení je kofein obsažen v mateřském mléku. Dítě pak může být podrážděné a může trpět nespavostí. V období kojení by neměla denní dávka kofeinu přesáhnout 300 mg (2–3 šálky kávy). U samiček myší bylo prokázáno, že konzumace kofeinu má neblahý vliv na plod (potomstvo).

Související příspěvky: