Jak zvýšit hladinu melatoninu v tělu?

Obsah

Jak zvýšit hladinu melatoninu v tělu?

Jak zvýšit hladinu melatoninu v tělu?

Melatonin není drogou, která člověka uspí, ale spíš signálem, který tělu ukazuje optimální čas ke spánku. Pokud pozdě usínáte, hodí se takový signál vyslat dřív: tedy zvýšit hladinu melatoninu večer, aby tělo vnímalo, že se s nástupem spánku opožďuje.

Co je melatonin a hypnotika?

Zatímco hypnotika jsou drogami, které ovlivňují průběh spánku, melatonin zůstává hormonem, který vykloní rovnováhu spánku a bdění ve prospěch odpočinku, aniž by nějak zasahoval do konkrétních dějů v mozku. Bez zjevných vedlejších účinků a rizik. Ani melatonin ale není všespásný a ideální ve všech případech.

Kde se dá koupit melatonin?

Přesto, že SÚKL provádí namátkové kontroly, případně postupuje na základě udání, dá se melatonin koupit jak na webu, tak skoro v každé lékárně. Obvykle ve formě potravinových doplňků. Samozřejmě, melatonin není droga, kterou by měla chránit skupina policistů: v supermarketech každodenně nakupujeme množství potenciálně škodlivějších látek.

Jak se vyplavování melatoninu mění?

Vyplavování melatoninu závisí na slunečním záření, takže zároveň přizpůsobuje naše tělesné procesy ročnímu období. Navíc se mění s věkem: s přibývajícími léty melatoninu ubývá, stejně jako potřeby spánku. Někteří vědci se domnívají, že tak neurochemie pomáhá zajišťovat, aby byl v tlupě pořád někdo vzhůru a mohl varovat před případným nebezpečím.

Související příspěvky: