Jaký je věk puberty u chlapců?

Obsah

Jaký je věk puberty u chlapců?

Jaký je věk puberty u chlapců?

Průměrný věk začátku dospívání v případě chlapců je jedenáct a půl až dvanáct let, u dívek se pak uvádí deset a půl roku. Mezi charakteristické první známky puberty u dívek patří růst a vývoj prsů. Kolem jedenáctého roku se pak obvykle objevuje pubické ochlupení a vyvíjejí se a rostou genitálie.

Co můžete očekávat při pubertě?

Potomek se vám doslova mění před očima a často můžete mít pocit, že máte doma neznámého cizince, se kterým se nejde domluvit. Co všechno můžete očekávat? Řečeno encyklopedickým slovníkem je puberta „hormonálně podmíněný proces fyziologického zrání a růstového výšvihu“.

Jak se projevuje Puberta u chlapců?

Zároveň jde o období, kdy nejrychleji rostou do výšky (své dospělé výšky dosáhne dívka asi dva roky po začátku menstruace). Prvním projevem puberty u chlapců je zvětšení varlat. Po několika měsících pak zpravidla následuje růst pubického ochlupení a puberta pokračuje dalším růstem varlat a penisu.

Co říká věda o pubertě?

Pokud tě zajímá, co o pubertě říká věda - tady to máš. Ve stručnosti můžeme říci, že jde o hormonální záležitost. Hormony jsou chemické látky, jež v organismu plní různé funkce. V určitém věku se mozek pustí do tvorby hormonů, které jsou nezbytné pro to, abys byla schopna mít dítě.

Související příspěvky: