Jaké oleje používat na smažení?

Obsah

Jaké oleje používat na smažení?

Jaké oleje používat na smažení?

Jaké oleje používat na smažení 1 Kouřový bod. Kouřový bod nebo bod zakouření daného oleje je teplota, při které začne olej kouřit a znehodnocovat se. ... 2 Slunečnicový olej s vysokým podílem kyseliny olejové. Rafinovaný slunečnicový olej je klasika, v běžných prodejnách šlo a stále jde o nejprodávanější olej nabízený pro teplou kuchyni. 3 Kokosový olej. Univerzální pomocník, který zastane v domácnosti spoustu funkcí – můžete na něm smažit, můžete ho použít na přípravu sladkých polev, udělat si z něj vlasový zábal anebo jej ...

Jaká je viskozita mazacího oleje?

Viskozita (neboli míra vnitřního tření) mazacího oleje není konstantní veličina, ale závisí na okolních podmínkách. Během činnosti motoru dochází ke změnám teploty a tlaku a je žádoucí, aby se viskozita oleje za těchto podmínek měnila co nejméně.

Jak se lisují olivové oleje?

Zastudena lisované olivové oleje rozlišujeme panenské (virgin) a extra panenské (extra virgin). Oba se získávají stejně, mechanickým lisováním. Do těchto skupin se rozdělují podle svých vlastností, respektive podle vlastnosti jedné – kyselosti (nejde přitom o kyselou chuť, ale o obsah volných mastných kyselin).

Proč se používají vícestupňové motorové oleje?

V současné době se prakticky výhradně používají tzv. vícestupňové ("multigrade") motorové oleje, které umožňují celoroční bezpečné mazání motoru za rozmanitých klimatických podmínek. Označují se kombinací zimní a letní třídy, typické jsou např.: OW-40, 5W-40 nebo 5W-50, 10W-40 a 15W-40.

Související příspěvky: