Co je formaldehyd?

Obsah

Co je formaldehyd?

Co je formaldehyd?

Formaldehyd je přirozeně se vyskytující organická látka, která průmyslu dobře slouží jako základní surovina výroby řady chemických látek (barviva, laky, lepidla, mořidla, pesticidy aj.). Do prostředí se formaldehyd dostává především při výrobě, manipulaci a likvidaci.

Kde se nachází formaldehyd?

Přibližně 90% formaldehydu se nachází v atmosféře, kde také samovolně vzniká oxidací uhlovodíků. Ve vodním prostředí těká pomaleji než voda. Nedochází k jeho akumulaci v prostředí, v půdě i vodě podléhá rychlé biodegradaci mikroorganizmy. Formaldehyd je přirozeně se vyskytující látkou známou též pod systematickým názvem methanal.

Proč je formaldehyd vyráběn?

Průmyslově je formaldehyd vyráběn katalytickou oxidací methanolu. V organické chemii je nepostradatelným prekurzorem nepřeberného množství látek. Přibližně čtvrtina světové produkce formaldehydu jde na výrobu močovinovo-formaldehydových pryskyřic, z kterých se posléze vyrábějí lepidla na dřevotřísku a koberce.

Proč je formaldehyd karcinogenní?

V roce 2004 přeřadila IARC (Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny) formaldehyd do skupiny 1 - látek karcinogenních pro lidi. Není karcinogenní při požití, ale jeho inhalace způsobuje rakovinu. Má karcinogenní a mutagenní účinky. Karcinogenita formaldehydu na zvířatech byla prokázána.

Související příspěvky: